Ladataan traileria...

AFF: arkistojen helmiä Arabian tehtaalta

K-3
AFF: arkistojen helmiä Arabian tehtaalta

ARABIA 1932. Suomi 1983. 16mm. Suomenkielinen.

 

Pentti Lintonen: ARABIA – NUUTAJÄRVI. Suomi 1959. 16mm. Ei puhetta.

 

Hans Haataja: HELSINKI – KAUPAN JA TEOLLISUUDEN KAUPUNKI. Suomi 1959. 16mm. 20'. Suomenkielinen.

 

Antti Peippo: SUOMALAINEN PÖYDÄNKATTAJA. Suomi 1973. 35mm. 13'. Ei puhetta.

 

Näytöksen kokonaiskesto n. 60'.

 

Artova Film Festivalin siirtymistä Kino Sheryliin, Arabian tehtaiden entisiin tiloihin, juhlistetaan sunnuntaina erityisellä tehtaan historiaa esittelevien elokuvien sarjalla.

 

Kiertoajelu menneisyydessä käynnistyy 80 vuoden takaa. Legendaarinen Aho&Soldan -dokumenttiyhtiö – Juhani Ahon poikien Heikki Ahon ja Björn Soldanin hanke – taltioi pittoreskeja näkymiä Arabian keramiikkatyöläisistä vuonna 1932. Alkuperäinen elokuva ei ole esityskunnossa, mutta vuonna 1983 sen pohjalta laadittiin tämä kooste.

 

Pentti Lintosen (1923–86) mainoselokuvayhtiön tuottama Arabia – Nuutajärvi hohkaa leikillistä 1950-luvun lopun design-futurismia. Hilpeässä esineanimaatiossa Arabian astiat kutsuvat Nuutajärven lasituotteet tanssiin kanssaan. Elokuvan tilasi Wärtsilä Oy, joka oli sulauttanut itseensä Arabian tehtaat vuonna 1947 ja Nuutajärven lasikylän vuonna 1950.

 

Suomi-Filmin alaisen tilauselokuvayhtiö Filmitalon tuottama Helsinki – kaupan ja teollisuuden keskus tarjoillaan herttaisesti punertuneena kaitafilmikopiona. Kyseessä on hieman laajempi, myös Arabian tehtaat kattava kiertoajelu, jossa käytännöllinen miesääni ja romantisointiin taipuva naisääni johdattavat katsojan Helsingin elinkeinoelämän saloihin.

 

Näytöksen päättää Antti Peipon (1934–89) Suomalainen pöydänkattaja. Filminorin ”suuriin pieniin” tilauselokuviin lukeutuva teos on kesäisen heleissä väreissä kuvattu oodi Arabian astioiden asemalle suomalaisessa arjessa. Peipolle tämä oli toinen ohjaustyö, ja hän vastaa myös kauniista kuvista, jotka yhdessä täyteläisen harkitun ääni- ja musiikkiraidan kanssa kuljettavat monenlaiset astiat raflaavasta teollisuusmelusta tavallisten ihmisten ulottuville, lastentarhasta työpaikkaruokaloihin. Mainoselokuvanakin yli-ihanteellinen luomus vetää aukottomat yhtäläisyysmerkit arkipäiväisen design-merkin ja – kenties kuvitteelisten – kansallisten ihanteiden ja yhteiskuntaharmonian välille.

 

Kesto: 1h 0min

Artova Film Festival järjestetään kuudetta kertaa 4.-6.9.2015. Festivaali muuttaa ihka oikeaan elokuvateatteriin Kino Sheryliin, mitä juhlistetaan tuntuvien ohjelmistolaajennuksien kautta: elokuvatarjonta paisuu yli kolminkertaiseksi. Festivaalin ytimessä säilyy tuttuun tapaan elokuvakilpailu, mutta sen ohella juhlitaan luovan taiteen villeimpiä ulottuvuuksia - säröä, rosoa, kummallista ja kiehtovaa. Laitakaupungin hämärissä uskalletaan näyttää elokuvia, joista keskustassa voidaan vain haaveilla. Luvassa on avant garde –elokuvia aidoilta filmikopioilta, AFFin lyhytelokuvien kilpailunäytökset, neuvostotunnelmaa kolhoosiyössä sekä arkistonäkyjä Arabian tehtaalta. Ja mikä parasta, kaikki näytökset ovat ilmaisia!