Ladataan traileria...

AFF: Perhoset

K-3
AFF: Perhoset

Janusz Nasfeter (1920–98) on kaikkien aikojen suurenmoisin lastenelokuvaohjaaja. Kunnianimeen sisältyy oma varauksensa, sillä tekijä itse ei halunnut kutsua teoksiaan "lastenelokuviksi"; hän teki elokuvia lapsista, ei välttämättä lapsille. "Elämässä ei ole mitään niin vaikeaa kuin kasvaminen, ja siksi lapsikuvaukset ovat aina metaforia yhteiskunnasta, maailmasta." (Nasfeter).

 

Perhosissa Nasfeter operoi uransa vaikeimmalla maaperällä, pyrkien kuvaamaan sitä siirtymävaihetta 12-vuotiaiden nuorten elämässä, jolloin ensimmäiset seksuaalisen heräämisen merkit ilmestyvät pintaan. Vietetään kesää maalla; mutkattomasti yhdessä lekottelevan kaveriporukan naapuriin muuttaa kaupunkilainen, hieman syrjäänvetäytyvä ja keimaileva Monika-tyttö, joka aiheuttaa pojissa mielenkiintoa ja tytöissä mustasukkaisuutta. Herkässä iässä olevien ihmisten tunnekuohut johtavat ennen pitkää traagisiin lopputuloksiin.

 

"Lasten maailmassa asiat tapahtuvat tiedottomasti ja siten rehellisemmin kuin aikuisilla. Lapsissa on mm. voimakas eroottinen lataus, jota he eivät, toisin kuin aikuiset, pysty peittämään. Se ei purkaannu seksuaaliseksi toiminnaksi, mutta sen aiheuttamat ongelmat ovat sovellettavissa myös aikuisiin... Olen kokemuksissani myös huomannut, että lapset ovat useimmiten viisaampia kuin vanhempansa. Eivät tietomäärässä, vaan kyvyssä ilmaista ajatuksiaan ja tunteitaan. Heidän sanavarastonsa on rikkaampi, heidän ajatuksenjuoksunsa kirkkaampi ja heidän ilmaisunsa avoimempi." (Nasfeter).

 

Heleän kesäisissä väreissä leimuavan elokuvan lähin – ja kenties ainoa – vertailukohta lienee Nasfeterin maanmiehen Paweł "Ida" Pawlikowskin katkeransuloinen brittifilmi Rakkauteni kesä.

Kesto: 1h 20min

Artova Film Festival järjestetään kuudetta kertaa 4.-6.9.2015. Festivaali muuttaa ihka oikeaan elokuvateatteriin Kino Sheryliin, mitä juhlistetaan tuntuvien ohjelmistolaajennuksien kautta: elokuvatarjonta paisuu yli kolminkertaiseksi. Festivaalin ytimessä säilyy tuttuun tapaan elokuvakilpailu, mutta sen ohella juhlitaan luovan taiteen villeimpiä ulottuvuuksia - säröä, rosoa, kummallista ja kiehtovaa. Laitakaupungin hämärissä uskalletaan näyttää elokuvia, joista keskustassa voidaan vain haaveilla. Luvassa on avant garde –elokuvia aidoilta filmikopioilta, AFFin lyhytelokuvien kilpailunäytökset, neuvostotunnelmaa kolhoosiyössä sekä arkistonäkyjä Arabian tehtaalta. Ja mikä parasta, kaikki näytökset ovat ilmaisia!