Ladataan traileria...

AFF: Arabian öitä

K-3
AFF: Arabian öitä

Maria Montez (1912–51), koko nimeltään María Africa García Vidal de Santo Silas ja markkinointinimeltään "The Caribbean Cyclone" oli syntyjään dominikaanilainen näyttelijätär, jonka ympärille rakennetut eskapistiset fantasiat olivat omiaan kietomaan pikkusormensa ympärille 1940-luvun sota- ja pula-aikaan väsyneen amerikkalaisyleisön. Traagisesti vain 39-vuotiaana menehtynyt Montez on ehtinyt kehittyä useankin sukupolven kulttisuosikiksi ja gay-ikoniksi; Dominikaanisessa tasavallassa hänen mukaansa on nimetty katujen ja metroasemien lisäksi myös yksi televisiokanava ja lentokenttä. Vaan on kriittisiäkin äänensävyjä vuosien varrella kuultu. Montezin näyttelijäntaitoja ei ole koskaan sanottavasti kehuttu, ja esimerkiksi Peter von Bagh sijoitti nämä elokuvat "velton ilmaisun alatasanteille", joita hallitsi "vale-eksoottisen, täysin ilmeettömän päätähden silkka löhöäminen."

 

Arabian öitä oli Montezin varsinainen läpimurto: vapaasti "Tuhannen ja yhden yön satujen" pohjalta muotoiltu eksoottinen extravaganza ja sitäpaitsi Universal-yhtiön ensimmäinen Technicolor-värifilmi. Montezin ohella studio luotti tämän arvovaltatuotannon suhteen toiseenkin hieman huterammalta pohjalta ponnistaneeseen tekijään, lähinnä sarjafilmejä ohjailleeseen entiseen stuntmaniin John Rawlinsiin (1902–97). Lopputulos oli sota-ajan suursuosikki, Hollywoodin parhaat puolet esiin nostanut täyteläinen paketti, joka tarjosi jokaiselle jotakin: romantiikkaa yksille, toimintaa toisille, silmäkarkkia kaikille... Menestys sinkosi Montezin ja miestähti Jon Hallin tulevissa elokuvissa lukuisiin uusiin väriseikkailuihin arabialaisissa ja afrikkalaisissa ympäristöissä, Sudanista Ali Baban luolaan.

 

Festivaalimme on ylpeä voidessaan tarjota Arabian yöt eilispäivän Technicolor-loistoa mainiosti toisintavalta kaitafilmikopiolta – ja koko näytöksen elokuvan "kotimaaperällä", eli entisissä Arabian tehtaan tiloissa...

Kesto: 1h 27min

Artova Film Festival järjestetään kuudetta kertaa 4.-6.9.2015. Festivaali muuttaa ihka oikeaan elokuvateatteriin Kino Sheryliin, mitä juhlistetaan tuntuvien ohjelmistolaajennuksien kautta: elokuvatarjonta paisuu yli kolminkertaiseksi. Festivaalin ytimessä säilyy tuttuun tapaan elokuvakilpailu, mutta sen ohella juhlitaan luovan taiteen villeimpiä ulottuvuuksia - säröä, rosoa, kummallista ja kiehtovaa. Laitakaupungin hämärissä uskalletaan näyttää elokuvia, joista keskustassa voidaan vain haaveilla. Luvassa on avant garde –elokuvia aidoilta filmikopioilta, AFFin lyhytelokuvien kilpailunäytökset, neuvostotunnelmaa kolhoosiyössä sekä arkistonäkyjä Arabian tehtaalta. Ja mikä parasta, kaikki näytökset ovat ilmaisia!