Ladataan traileria...

Lens Politica: Finsensus + Hulluus ja yhteiskunta

K-3
Lens Politica: Finsensus + Hulluus ja yhteiskunta

Finsesus 

Voi työläistä, hän on jäänyt metsän keskelle ansaan kolmen pukumiehen kanssa. Pakenemisen estää näkymätön kupu. Yhteisen selviytymisen nimissä kolmikko on jo tehnyt tuntuvia leikkauspäätöksiä. Uhria pidetään hengissä, jottei koko ruho mätäne iltapalaan mennessä. Lohdutukseksi hänelle ladellaan sukkelia mutta käsittämättömiä lausahduksia ja mollivoittoista juustohöyläpolitikointia.

 

Finsensus-lyhytelokuvalla saattaa olla joitakin yhteyksiä Suomen nykyiseen hallituspolitiikkaan. Ainakin se todistaa ihmisten raadollisuudesta, ahneudesta ja siitä, ettei taida olla mukavaa olla jumissa näiden Juha-, Timo- ja Alex-nimisten miesten kanssa.

 

Hulluus ja yhteiskunta

 

Miehen kunnia, rasismi, naisviha ja pakkomielle poikkeavuuden hallintaan ovat länsimaisen sivistyksen perusta.

 

Teemu Mäen elokuvaksi sovittamassa Harri Virtasen ja Jukka-Pekka Hotisen kuunnelmassa kaksi äärimmäistä murhaajaa kohtaa yhden äärimmäisen filosofin. Pierre Rivière murhasi vuonna 1835 äitinsä, siskonsa ja veljensä, koska he uhkasivat perheen isän kunniaa ja arvovaltaa miehenä. Anders Breivik murhasi 77 ihmistä vuonna 2007, koska he uhkasivat länsimaisen yhteiskunnan valkoista kunniaa ja arvovaltaa.

 

Filosofi Michel Foucault’n ensimmäisen suurteoksen Folie et déraison avulla Mäen tyyni mutta ankara elokuva ehdottaa, että ääritekoihin lyötävä sairauden ja hulluuden leima on tapa torjua vastenmielinen ajatus siitä, että järjettömien murhien motiivit ovat syvällä vaalimissamme arvoissa.

 

Samoin kuin käsitys hulluudesta ja poikkeavuudesta on suojellut tervettä ja normaalia ihmisyyttä, länsimainen sivistys pysyy koossa vain, jos sen oman likaisen historian pitää kurissa. Sen saman historian, jota Rivièren ja Breivikin kaltaiset ihmiset kaivavat, ja jota Foucault’n kaltaiset filosofit yrittävät nostaa esiin.

Kesto: 1h 5min