Ladataan traileria...

R&A esittää: Armas elokuvissa – RGB

RBG K-12
R&A esittää: Armas elokuvissa – RGB

Armas-festivaalin R&A esittää -näytösarja nostaa esiin ikääntyneitä taiteilijoita ja tekee ikääntymisen teemoja näkyväksi taiteen keinoin. Kaikkiin elokuvasarjan elokuvat on tekstitetty suomeksi ja näytöksiin on vapaa pääsy!

 

Kahdeksankymppiseksi isoäidiksi Ruth Bader Ginsburg herättää melkoisia ääritunteita. Joko häntä nimitellään paholaisesta seuraavaksi tai sitten hänen paikkansa on taivaassa kaikkivaltiaan oikealla puolella. Pitkän linjan tasa-arvotaistelijana tunnettu Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden tuomari reagoi palautteeseen sfinksimäisesti hymyillen. Fyysistä voimaansa hän ylläpitää punnertamalla Super Diva -paidassa ja henkistä käymällä viikoittain oopperassa.

 

Ammatissaan Ginsburg toimii amerikkalaisen lakimies- stereotypian vastaisesti. Hän ei korota ääntään vaan ensisijaisesti kuuntelee. Argumentteja rakentaessaan Ginsburg on terävä kirjoittaja, joka näpäyttää toisin ajattelevia suorasukaisesti lauseen lopussa.

 

RBG:n pysäyttävimpiä kuvia ovat ne, joissa Ginsburg seisoo itseään pidempien miesten rinnalla. Hento ja hillitty, puolitoistametrinen nutturapää dominoi tilaa, vetää katseen puoleensa kuin huomaamatta. Karisma on ollut yksi ratkaiseva tekijä siinä, että Ginsburg on nähty ja kuultu. Kun oma kainous esti häntä nostamasta itseään tuomariehdokkaaksi, aviomies Martin teki kymmenkertaisesti töitä hänen puolestaan. Dokumentti sisältääkin myös syvän rakkaus- ja kumppanuustarinan. Tähän 56 vuoden avioliittoon olisi tuskin kovin moni 1950-luvun alussa uskonut, mutta erilaisuus tuki lopulta molemminpuolista omistautumista, jollaiseen harva kykenee.

 

Johanna Siik

 

Kieli: englanti
Tekstitys: suomi
Maa: Yhdysvallat (2018)
Ohjaus: Julie Cohen, Betsy West
Näyttelijät: Ruth Bader Ginsburg
Tuotanto: Betsy West, Julie Cohen / Magnolia Pictures, Participant Media
Levittäjä: NonStop Entertainment

 

Yhteistyössä: Helsingin kaupunkiArmas-festivaaliRakkautta & AnarkiaaKino Sheryl

Kotisivut Kesto: 1h 37min