Ladataan traileria...

Tuntematon pakolainen (Lisänäytös)

Tuntematon pakolainen K-3
Tuntematon pakolainen (Lisänäytös)

Palkitun ohjaajan Hamy Ramezanin ajankohtainen ja suora dokumenttielokuva kuljettaa katsojan pakolaisten matkassa halki Euroopan. Kanssakulkijana toimii radiopersoona, koomikko Ali Jahangiri.

Poikkeuksellisen nopealla tahdilla tehty elokuva kuvattiin marraskuussa 2015, jolloin Jahangiri ja Ramezan pakkasivat kameran reppuun ja suuntasivat Kreikkaan Lesboksen saarelle. Itsekin lapsina Iranista Suomeen pakolaisina saapuneet tekijät halusivat tallentaa pakolaisten matkan halki tämän päivän Euroopan. Kolmen viikon matkasta syntyi elokuva, joka ei tuputa tulkintoja, informaatiota tai uhrikuvia.

Ohjaaja Hamy Ramezan ja Ali Jahangiri puhuvat itse farsia ja heillä on henkilökohtainen tausta turvapaikanhakijoina. Seurantadokumentti johdattaakin aiheesta tehtyjä reportaaseja syvemmälle ja intiimimmälle tasolle.

Ali Jahangirin mutkaton tapa lähestyä ihmisiä reitillä, ja Hamy Ramezanin pitkät leikkaamattomat kohtaukset antavat katsojalle mahdollisuuden pysähtyä ja saada aidon kontaktin.


Dokumenttielokuva piirtää kuvaa ihmisistä, joiden haaveet ja unelmat ovat pohjimmiltaan samoja kaikkialla - suuria ja pieniä, henkilökohtaisia, turhamaisia, kauniita, arkisia ja koskettavia.


Tuntematon pakolainen näyttää ihmisen sellaisena kuin hän on, ei hyvänä tai pahana, laittomana tai laillisena.

Tuntematon pakolainen on tehty yhteistyössä Ylen Dokumenttiprojektin ja ITV Studios Finlandin kanssa, se esitetään TV1:llä 21. maaliskuuta 2016. Ensi-iltansa se saa Tampereen elokuvajuhlien kotimaisen elokuvan kilpailusarjassa 10. maaliskuuta 2016.

YLEn lisäksi elokuvaa ovat rahoittaneet Suomen Elokuvasäätiö, AVEK ja Kirkon mediasäätiö.

 

Katso elokuvan traileri tästä.

Kesto: 1h 19min