AKI KAURISMÄKI – SUOMALAISEN ELOKUVAN SUURMIES

post thumb
Elokuvien Maailma
by Annika/ on 13 Nov 2021

AKI KAURISMÄKI – SUOMALAISEN ELOKUVAN SUURMIES

Aki Kaurismäki on vuonna 1957 syntynyt suomalainen elokuvaohjaaja. Kaurismäen tunnetuin elokuva on Mies vailla menneisyyttä, joka valmistui vuonna 2002. Kaurismäki on saanut myös akateemikon arvonimen. Hänelle tunnuksenomaista on hahmojen kirja tai yleiskielellä tapahtuva artikulointi. Kaurismäen luottonäyttelijäöitä ovat olleet erityisesti Matti Pellonpää ja Kati Outinen. Rooleissa ovat olleet myös usein Esko Nikkari, Sakari Kuosmanen, Kari Väänänen ja Sulevi Peltola.

AKI KAURISMÄKI JA ELOKUVAURAN ALKU

Aki Kaurismäki -elokuvat ovat suomalaisen elokuvan arvostettuja taideteoksia. Hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa on kunnianhimoinen produktio Rikos ja Rangaistus vuonna 1983. Nimensä mukaisesti se oli sovitus Dostojevskin saman nimisestä klassikkoromaanista. Kaurismäen elokuvan tapahtumapaikkana ei kuitenkaan ole 1800-luvun Pietari vaan 1980-luvun Helsinki. Kaikesta huolimatta tarinan juoni mukailee vahvasti venäläismestarin käsikirjoitusta. Dostojevskin päähenkilö Rodion Rolsnikov on tarinassa Antti Rahikainen, joka tappaa elokuvassa rikkaan miehen.

Murhan jälkeen alkaa alkuperäisteoksesta tuttu kisailu poliisin ja murhaajan välillä. Kaurismäki kertoi tehneensä sen kunnianosoituksena menneen ajan elokuville, joissa tarinan rakentamiseksi riitti polveilevien käänteiden sijaan yksi murha. Toisin kuin monet esikoiselokuvat, niin tämä elokuva sai kriitikoilta kehuja ja katsojiakin oli 70 000. Katsojamäärällä mitattuna tämä oli pitkään Kaurismäen suosituin elokuva. Vasta Mies vailla menneisyyttä ohitti sen katsojamäärillään.

AKI KAURISMÄKI -ELOKUVAT OVAT KRIITIKOIDEN JA KATSOJIEN SUOSIKKEJA

Aki Kaurismäki on elokuvantekijänä kriitikoiden arvostama ja katsojien suosikki. Tämä ei ole aina itsestään selvä yhdistelmä. Kaurismäen elokuvien helmiin kuuluu myös työläistrilogian nimellä kulkeva elokuvasarja. Mainittakoon, että Kaurismäki itse ei alkanut kutsua elokuvia sillä nimellä. Trilogiaan lasketaan kuuluvaksi elokuvat Varjoja paratiisissa vuodelta 1986, Ariel 1988 sekä Tulitikkutehtaan tyttö 1990. Tämän elokuvasarjan perusteella Kaurismäen maine työläisohjaajana syntyi. Kaurismäen myöhemmissäkin elokuvissa työläisympäristö on tapahtumapaikkana.

Aki Kaurismäki tuli kansainvälisesti kuuluisaksi elokuvaohjaajaksi Leningrad Cowboys -elokuvan myötä. Elokuvan tarina rakentui samannimisen rock-yhtyeen ympärille. Tarina kertoi Siperiasta kotoisin olevasta yhtyeestä, joka lähtee kohti Yhdysvaltoja menestystä tavoitellen. Elokuva sai menestystä, mutta Kaurismäki on itse kertonut, että se tehtiin kieli poskella eikä se ollut tarkoitettu vakavasti otettavaksi. Myöhemmin 1990-luvulta tähän päivään Kaurismäki on filmannut paljon menestyselokuvia.

AKI KAURISMÄKI ON KORUTTOMAN ELOKUVAN MESTARI

Aki Kaurismäen elokuvien tapahtumapaikkana toimii usein ajaton ympäristö, joka on jollain lailla kiinni menneisyydessä. Toistaiseksi hänen elokuvissaan ei ole liikkunut virtuaalivaluutta, ei niiden louhinta eikä arvon vaihtelut tai muutkaan nykyteknologian ilmiöt eikä futuristiset visiot. Kaurismäen kuvaukset koskettavat enemmänkin mielensopukoita, joissa ihminen käy iätöntä pohdintaa elämän suurista kysymyksistä, kuten onnen löytämisestä ja toisen hyväksymisestä. 1990-luvulla kuvattu Suomitrilogia kertoo selviytymisestä ja periksiantamattomuudesta sekä uskosta parempaan huomiseen.

Le Havre sai vuonna 2011 ensi-iltansa. Tämä Kaurismäen klassikkoelokuva maailmalla kertoo tarinan maanpakoon lähteneestä menestyskirjailijasta, joka toimii nykyään kengänkiillottajana La Havren satamakaupungissa Ranskassa. Ranskankielisessä elokuvassa pääosaa esittävä kirjailija yrittää auttaa tapaamaansa pakolaispoikaa. Elokuva oli Suomen Oscar-ehdokas ja voitti Suomessa yhteensä kuusi Jussi-palkintoa.

AKI KAURISMÄKI ON ARVOSTETTU ELOKUVAOHJAAJA

Aki Kaurismäki on kansainvälisesti arvostettu suomalainen elokuvaohjaaja, joka on kiertänyt paljon maailmaa ja kuvannut elokuvia muuallakin kuin Suomessa. Kaurismäen ura limittyy hänen veljensä Mika Kaurismäen kanssa. Veli on myös tunnettu ja arvostettu elokuvaohjaaja. Kaurismäen veljekset tunnetaankin elokuvamaailmassa hyvin. Aki on onnistunut luomaan aivan ainutlaatuisen sekä persoonallisen kerronnan ja kuvauksen tyylin.

Puhuttaessa kaurismäkeläisestä elokuvasta tarkoitetaan yksinkertaista ja karuakin tapahtumaympäristöä. Samalla tarkoitetaan ihmisiä, jotka puhuvat repliikkejään harkitun oloisesti kirjakielellä. Kaurismäen elokuvat ovat samalla hyvin kauniita ja koskettavia kuvauksia ihmismielestä. Paljon kuvataan myös sitä, mitä ei sanota. Hetkiä ja taukoja, jotka tekevät elokuvasta käsinkosketeltavan.

Aki Kaurismäki on saanut arvostusta ympäri maailmaa, mutta hän itse suhtautuu elokuviinsa usein kriittisesti ja koruttomasti. Kaurismäki on eittämättä taiteilija, joka on perehtynyt laajasti erityisesti kirjallisuuden ja elokuvan historiaan. Hänen teoksistaan huokuu arvostus menneitä sukupolvia ja mennyttä taidetta kohtaan. Jokin elokuvissa koskettaa erityisesti suomalaisia, ehkä koruton ympäristö sekä suuret tunteet sanojen takana.