Elokuvaohjaajat

ELOKUVAOHJAAJAT KULTTIELOKUVIEN TEKIJÖINÄ

ELOKUVAOHJAAJAT KULTTIELOKUVIEN TEKIJÖINÄ

Elokuvan tekoon liittyvässä tiimissä on monenlaisia rooleja: käsikirjoittaja kertoo tarinaa ja näyttelijät näyttelevät rooleja. Ohjaaja on keskeisessä roolissa elokuvanteossa, sillä hänen tulee vetää yhteen sekä tarina että toimivat näyttelijäsuoritukset. Lisäksi ohjaaja vastaa elokuvan taiteellisesta laadusta, joten ohjaajien harteille kasaantuu paljon vastuuta. Hyvät ohjaajat pystyvät tekemään pienilläkin resursseilla paljon. Parhaimmat kulttielokuvat on saatettu tuottaa todella pienellä budjetilla ja ne ovat siitä huolimatta menestyneet ja siirtyneet sukupolvilta toisille. Yksi kulttielokuvien määritelmistä onkin se, että ne tehdään pienellä budjetilla ja niiden tekoon osallistuu paljon myös alan harrastelijoita. Jotkin kulttielokuvat on tunnettuja nimenomaan niiden kehnosta tuotannosta.

Elokuvaohjaajat tunnetaan usein vähintään yhtä hyvin kuin tunnetuimmat näyttelijät. Hyvä ohjaaja kykenee pitämään katsojan otteessaan elokuvan alusta loppuun ja tekemään esteettisesti miellyttävän näköistä jälkeä.

OHJAAJA JA HÄNEN TEHTÄVÄNSÄ ELOKUVAPRODUKTIOSSA

Ohjaaja vastaa elokuvaprojektissa hyvin monesta asiasta. Viime kädessä tuotannon onnistuminen on ohjaajan vastuulla. Yleisölle näkyvin ohjaajan tehtävä on luoda elokuvan taiteellinen ilme, joka on jokaiselle ohjaajalle persoonallinen. Parhaat elokuvaohjaajat tunnistaa heille ominaisesta tyylistä.

Ohjaajan keskeinen tehtävä on koota elokuvan tarinallinen sisältö sekä toimia näyttelijöiden ohjaajana. Jokainen kohtaus on tarkoin suunniteltu ja ohjaajalla on viime kädessä vastuu siitä, miten hyvin näyttelijät onnistuivat otoksen aikana. Ohjaaja toimii kohtauksen tarkkailijana ja ilmoittaa, tuleeko otos ottaa uudestaan vai oliko näyttelijän suoritus vaadittavalla tasolla.

KULTTIELOKUVIEN KUULUISUUKSIA

KULTTIELOKUVIEN KUULUISUUKSIA

Kuuluisia kulttielokuvia on paljon ja useat niistä on ohjannut elokuvaohjaaja, josta on tullut kulttielokuvan jälkeen kuuluisuus. Yksi tunnetuimpia lienee Peter Jackson, joka tuli alun perin tunnetuksi ohjaamastaan kulttielokuvasta nimeltä Bad Taste. Tämän jälkeen hänen uransa on ollut yhtä nousukiitoa ja 2000-luvulla hän nousi legendaksi ohjattuaan Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogian.

Aivan kuten ohjaajat myös monet näyttelijät ovat ponnahtaneet suureen suosioon kulttielokuvien parista. Esimerkiksi Susan Sarandon näytteli 1970-luvulla The Rocky Horror Picture Show -elokuvassa. Myöhemmin hänestä tuli todellinen Hollywood kuuluisuus Thelma and Louise -elokuvan ansiosta. Hänen kohdallaan todellinen menestys alkoi pienen budjetin kulttielokuvasta, joka aukaisi ovia suurempiin tuotantoihin.

TUNNETUIMMAT SUOMALAISET ELOKUVAOHJAAJAT

Suomalaiset elokuvaohjaajat ovat vain harvoin päässeet tekemään elokuvia niin, että niitä on katsottu myös Suomen rajojen ulkopuolella. Suomalainen elokuvateollisuus keskittyy enemmänkin kotimaan markkinoille. Poikkeuksiakin kuitenkin löytyy ja Aki Kaurismäki lienee yksi niistä. Hänen persoonallinen tyylinsä on vedonnut myös ulkomaisiin katsojiin ja menestystä on tullut katsojamäärien lisäksi myös useiden palkintojen muodossa. Hänen elokuviaan ovat näyttäneet myös suomalaiset elokuvateatterit, kuten Kino Sheryl ja Finnkino.

Muita tunnettuja suomalaisia elokuvaohjaajia ovat muun muassa Markku Pölönen, Mikko Niskanen sekä Olli Saarela. Pölösen ohjaamat elokuvat ovat olleet suomalaisten keskuudessa ja hän onkin voittanut useita Jussi-patsaita elokuvistaan. Mikko Niskanen ohjasi legendaarisen Kahdeksan surmanluotia elokuvan, ja Olli Saarela on tunnettu muun muassa Rukajärven tie ja Bad Luck Love elokuvista. Jokainen käsikirjoittaja ja näyttelijä on varmasti innoissaan saadessaan mahdollisuuden työskennellä tällaisten nimien kanssa.

LUKIJOIDEN TOIVEET ELOKUVAOHJAAJILLE

Mielestäni elokuvissa pitäisi näkyä paremmin lasten ravitsemussuositukset. Aikuiset ja lapset ottavat paljon mallia elokuvien roolihahmoilta ja siksi roolihahmon valinnat voivat vaikuttaa myös lapsen tulevaan käyttäytymiseen.

Mikael S.

Monien elokuvien ikärajat ovat mielestäni juuri sopivia. Onneksi niitä ei olla muutettu, sillä mielestäni kauhuelokuvat ja muut raaemmat elokuvien kohtaukset ovat haitaksi pienemmille katsojille.

Merja A.

Kaipaisin jotakin täysin uutta kokemusta valkokankaalle. Tulisipa pian taas uusi Hollywood-tason elokuva, joka tempaisi mukaansa alusta loppuun saakka. Sellaisia ei olla nähty pitkään aikaan.

Petra P.