Näyttelijät

NÄYTTELIJÄT ALOITTAVAT USEIN URANSA KULTTIELOKUVISTA

NÄYTTELIJÄT ALOITTAVAT USEIN URANSA KULTTIELOKUVISTA

Teatterinäyttelijä on vaativa ammatti, sillä kilpailu on kovaa ja ala vaatii korkeaa ammattitaitoa. Näyttelijäksi haluavia on paljon ja vain lahjakkaimmat pääsevät esiin. Monet tunnetut näyttelijät ovat aloittaneet pienistä tuotannoista, joiden kautta he ovat päässeet isompiin kuvioihin. Usein käy niin, että näyttelijät esiintyvät uransa alussa niin sanotuissa kulttielokuvissa. Kulttielokuvat ovat mielenkiintoinen osa elokuvamaailmaa. Jokainen ohjaaja ja näyttelijä haluaa olla mukana tekemässä sellaista, sillä ne jäävät historiankirjoihin ja niitä katsotaan vielä vuosienkin päästä. Tunnetuimmat kulttielokuvat ovat todellisia klassikoita, mutta usein niillä on vain pienehkö fanijoukko. Jos olet siis kiinnostunut elokuvista, kannattaa tutustua myös kulttielokuviin.

Näyttelijät ovat riippuvaisia maineestaan ja sanotaan, että näyttelijä on yhtä hyvä kuin edellinen roolisuoritus. Elokuvanäyttelijä on erityisen haastava ammatti, sillä vain ani harvat pääsevät tekemään elokuvia ammatikseen.

ELOKUVANÄYTTELIJÄ ON HALUTTU AMMATTI

Elokuvanäyttelijäksi pääseminen vaatii paljon. Ensinnäkin koulutus on yleensä pitkä ja halukkaita näyttelijöitä riittää koe-esiintymisiin yli tarpeiden. Jotta haluamansa roolin saa, pitää tulla valituksi satojen näyttelijöiden joukosta. Suomessa tuotetaan elokuvia suhteellisen vähän, joten sekin vaikeuttaa tilannetta entisestään.

Tie kohti tähteyttä on kivinen ja pitkä, sillä näyttelijän on raivattava tieltään monia esteitä unelmansa toteuttamiseksi. Alkuun näyttelijät tekevät rooleja jopa ilmaiseksi, sillä pääasia on päästä vain näyttelemään. Tuotantobudjetit ovat tällöin pieniä ja elokuvia tehdään myös paljon vapaaehtoisvoimin. Tällaisista lähtökohdista tehdään suurin osa kulttielokuvista, sillä toimintaa ei rajoita suuret odotukset lipputuloista.

ELOKUVAOHJAAJAT TEKEVÄT YHTEISTYÖTÄ NÄYTTELIJÖIDEN KANSSA

ELOKUVAOHJAAJAT TEKEVÄT YHTEISTYÖTÄ NÄYTTELIJÖIDEN KANSSA

Elokuvaohjaajat ovat keskeisessä osassa elokuvan tekoprosessissa. He vastaavat viime kädessä elokuvan taiteellisesta laadusta ja toimivat ryhmänjohtajina. Kulttielokuvat ovat tehneet monista ohjaajista maailmankuuluja ja ne tarjoavat erinomaisen alustan omaperäisille elokuville. Kulttielokuvissa ohjaajat voivat laittaa mielikuvituksen liikkeelle ja toteuttaa mitä hulluimpia ideoita. Onnistuessaan palkinto on suuri, sillä onnistunut kulttielokuva tuo sekä mainetta että mammonaa ohjaajalle.

Näyttelijöiden kannalta elokuvaohjaajat ovat keskeisiä ja hyvä yhteistyö heidän välillään on tärkeä osa onnistunutta elokuvaprojektia. Usein käy niin, että ohjaajilla on omat suosikkinäyttelijät, jotka esiintyvät useissa saman ohjaajan elokuvissa. Toimiva yhteistyö antaa molemmille paljon, sillä onnistunut tiimityö on usein enemmän kuin osiensa summa. Hyvänä esimerkkinä mainittakoon Aki Kaurismäen ja Kati Outisen vuosikymmeniä kestänyt yhteistyö.

NÄYTTELIJÄT LOISTAVAT VALKOKANKAALLA

Monien mielestä elokuvat tulee katsoa kunnon elokuvateatterissa, josta hyvänä esimerkkinä on edesmennyt Kino Sheryl. Näyttelijät pääsevät oikeuksiinsa isolla kankaalla ja laadukkaalla äänentoistolla varustetussa teatterissa. Elokuvateatterissa näkee ja kuulee paremmin jokaisen kohtauksen pienimmätkin eleet ja äännähdykset. Ympärillä oleva yleisö tuo omanlaisensa tunnelman esimerkiksi jännityselokuviin. Suomessa on paljon elokuvateattereita ja lähes jokaisesta kaupungista löytyy vähintään yksi elokuvateatteri. Sinne on mukava mennä katsomaan elokuvaa pidemmänkin matkan takaa.

Toisinaan osa näyttelijöistä keskittyy teatteriin, eikä näyttele juurikaan television puolella. Teatterinäyttelijä on toisella tavalla haastava ammatti, siellä ollaan enemmän vuorovaikutuksessa yleisön kanssa. Lisäksi jokainen näytös on omanlaisensa tapahtuma, eikä näytelmä toistu täysin samanlaisena kahta kertaa. Ulkomailla isoissa teattereissa esiintyy usein huomattavia ja kuuluisia näyttelijöitä, jotka ovat suomalaisille tuttuja enemmän Hollywood elokuvista.