MITÄ OVAT KULTTIELOKUVAT?

post thumb
Elokuvien Maailma
by Annika/ on 20 Jan 2021

MITÄ OVAT KULTTIELOKUVAT?

Puhuttaessa kulttielokuvista usein ensimmäinen, joka tulee mieleen, on The Rocky Horror Picture Show eikä suinkaan ansiotta. Se on elokuva, jonka lähestulkoon kaikki tietävät ainakin nimeltä, elleivät ole myös nähneetkin. Kulttielokuvat eivät saavuta samanlaista suosiota kuin suuret kassamagneetit, mutta omissa piireissään ne nauttivat suuresta suosiosta. Tällaiseksi elokuvaksi päätyy helposti pienellä budjetilla tehtyjä elokuvia, joilla oma pieni kannattajajoukkonsa pitää suosiota yllä.

Kulttielokuvat ovat niitä, jotka syntyvät ajan kanssa. Elokuvaa aloittaessaan voi vain toivoa sen saavuttavan joskus tämän statuksen, mutta sitä ei voi ennalta päättää. Asia on täysin yleisön käsissä ja mielipiteissä.

MIELIPITEITÄ VAHVASTI JAKAVAT ELOKUVAT

Koska Kino Sheryl on elokuviin erikoistunut sivusto, kerromme myös tarkemmin tästäkin aihepiiristä. Kulttielokuvat eivät ole kaikille suunnattuja eivätkä kaikki niistä pidä. Niiden tyyli tuoda asioita esiin voi olla todella erikoinen ja mielipiteitä jakava. Jotkut kokevat monien ohjaajien tyylin jopa hieman ahdistavaksi.

Toki kulttielokuvat ovat muutakin kuin ahdistavaa pimeyttä. Esimerkiksi Blues Brothers vuodelta 1980 on hyvin humoristinen ja viihdyttävä, mikäli on kuivemman huumorin ystävä. Näissä otetaan enemmän taiteellista vapautta sanoa asioita suoraan tai tehdä niin, ettei se valtaväestölle uppoa. Eikä luultavasti ole tarkoituskaan.

KULTTIELOKUVISTA KUULUISIMPIA

Kulttielokuvien kuuluisuus on hieman tulkinnanvaraista. Niillä kuitenkin on vakaa kannattajajoukkonsa, jotka vannovat elokuvien nimiin. Muutama kuuluisin näistä ehkä erikoisistakin elokuvista on:

• Rocky Horror Picture Show
• Pulp Fiction
• lockwork orange – Kellopeliappelsiini

KULTTIELOKUVISTA SUOSIOON

The Rocky Horror Picture Show ja muut elokuvat ovat myös toimineet näyttelijöille ponnahduslautana suurempaan julkisuuteen. Hekään eivät ole aloittaneet suoraan tähtitaivaan korkeuksista vaan kulkeneet pitkän, mahdollisesti erikoisen tien päästäkseen sinne missä ovat nyt. Hyvänä esimerkkinä Uma Thurman, joka näytteli muun muassa Pulp fictionissa sekä Kill Bill elokuvasarjassa.

The Rocky Horror Picture Show on myös tuonut nostetta näyttelijöille kuten Susan Sarandonille. Tämä oli yksi hänen uransa alkuvaiheen tärkeimmistä elokuvista, jonka kautta hän sai vauhtia työhönsä. Kyseinen elokuva sai myös vuonna 2016 uudistetun versioinnin ilmoille. Tämä on melkoinen kunnia kulttielokuvalle. Se julkaistiin myös DVD -muodossa ja sai melko vaihtelevaa palautetta osakseen, kuten kulttielokuvan ehkä kuuluukin.