SUOMALAISIA ELOKUVAOHJAAJIA

post thumb
Elokuvien Maailma
by Annika/ on 26 Mar 2021

SUOMALAISIA ELOKUVAOHJAAJIA

Suomalaisia elokuvaohjaajia yhdistää se, että he ovat tehneet hienoja elokuvia suomalaisille jo pitkään. Usein elokuvat ovat käsitelleet suomalaista elämää ja kulttuuria, mutta osa ohjaajista on tehnyt elokuvia myös muista aiheista. Menestystä on tullut kotimaan lisäksi myös kansainvälisesti, sillä esimerkiksi Aki Kaurismäki sekä Dome Karukoski ovat saavuttaneet mainetta myös kansainvälisillä areenoilla. Menestyminen ulkomailla on kuitenkin todella vaikeaa, sillä suomalainen kulttuuri ei välttämättä herätä suuria tunteita esimerkiksi Yhdysvalloissa.

SUOMALAISIA ELOKUVAOHJAAJIA KIEHTOO SUOMALAISUUS

Suomalaiset tekevät elokuvia pääsääntöisesti suomalaisille, sillä pieni kielialue pakottaa meidät tekemään omat elokuvat. Edvin Laineen ohjaama Tuntematon sotilas on tästä hyvä esimerkki, ja sen on katsonut lähes kaikki suomalaiset. Muita suomalaisuuden kuvaajia ovat olleet esimerkiksi Mikko Niskanen, jonka elokuvat Kahdeksan surmanluotia sekä Pojat kertovat autenttisesti suomalaisesta kulttuurista.

Elokuvaohjaajat pyrkivät tuomaan elokuvillaan uusia näkökulmia esiin ja viihdyttämään kansaa. Spede Pasasen ohjaamat Uuno-elokuvat ovat loistava esimerkki viihde-elokuvista, jotka sisältävät paljon jo legendaariseksi muodostuneita vitsejä. Niissä suomalaisuutta tarkastellaan huumorin avulla ja ne sisältävät monia klassikkokohtauksia. Uunot olivat erityisen suosittuja 1980- ja 1990-luvuilla, jolloin niitä kävi katsomassa sadat tuhannet ihmiset elokuvateattereissa.

SUOMALAISEN ELOKUVAN TULEVAISUUS

Nykyään elokuvaohjaajia koulutetaan niihin keskittyvissä oppilaitoksissa ja tältä osin tulevaisuus näyttää hyvältä. Kotimaisen elokuvan tulevaisuus on vakaalla pohjalla ja suomenkielisiä elokuvia julkaistaan tasaisesti. Alalla kuitenkin toivotaan kovasti, että suomalaiset ohjaajat pärjäisivät myös ulkomailla. Siellä kilpailu on kiristynyt entisestään ja ohjaajien on todella vaikea saada elokuvia kansainväliseen levitykseen.