Suomalaiset komediat tarjoavat takuuvarmaa viihdettä lähes kaiken ikäisille. Kaikista suosituimmat niistä ovat varmasti lähes jokaiselle ainakin nimiltä tuttuja. Niihin kuuluvat etenkin Kummelit, Uuno Turhapuro -elokuvat ja esimerkiksi Luokkakokous-elokuvat. Tunnettuja suomalaisia komedioita riittää aina lähemmäs vuosisadan takaa tähän päivään asti ja uusia julkaistaan säännöllisesti. Uutuuksiin kannattaakin tutustua silloin kun vanhat Suomen komediat alkavat olla jo liiankin tuttuja.
SUOMALAISET KOMEDIAT SARJOISSA
Hyvin tunnettuja suomalaisia komedia elokuvia on paljon, mutta monet komediasarjat voivat olla osalle vieraampia. Tunnetuimpiin komediasarjoihin Suomessa kuuluu etenkin Kummeli, jossa tamperelainen koomikkoryhmä on esiintynyt suomalaisille jo vuodesta 1991 alkaen. Sketsiohjelmasarjan lisäksi tunnettu suomalainen komedia on Pasila, joka on vuosina 2007–2013 näytetty humoristinen piirrossarja. Sarja käsittelee satiirisesti Pasilan poliisien arkea.
Ketonen & Myllyrinne esimerkiksi on legendaarinen sketsisarja ja Modernit miehet taas tarjoaa rohkeaa komediaa miehistä. Kumman kaa -komedia tarjoaa taas naisnäkökulman, sillä se kertoo ruotsinopettaja Annen sekä kouluterveydenhoitajana työskentelevän Ellun elämästä. Tankki täyteen on vanhempi komediaklassikko vuodelta 1978. Sarjan keskipisteenä on huoltoasema, jonne monikaan ei eksy, sillä uudelta ohikulkutieltä ei ole pääsyä huoltamolle.
SUOMALAISIA KOMEDIA ELOKUVIA
Suomalaiset komediat tarjoavat katseltavaa jokaisen komedian ystävän makuun. Tarjolla on elokuvia aina Pekka ja Pätkä -elokuvien kaltaisista vanhoista klassikoista vasta julkaistuihin uutuuselokuviin asti. Tunnettuihin suomalaisiin komediaelokuviin kuuluvat muun muassa varmasti lähes jokaisen tuntemat Kummeli-elokuvat sekä Luokkakokous-elokuvat, jotka molemmat saavat takuulla aikaan naurua. Vuonna 2015 julkaistussa Luokkakokous-elokuvassa kolme miestä matkaa lukion luokkakokoukseen. Kaikki se, mikä oli heille ennen helppoa, on kuitenkin nyt keski-iän aikoihin jotain aivan muuta.
Suomalaiset komediat voivat olla myös romanttisia komedioita. Tällainen elokuva on esimerkiksi FC Venus, jonka keskiössä ovat miehet, naiset ja jalkapallo. Ongelmilta ei vältytä ja kaikki huipentuu naisten ja miesten väliseen otteluun. Saippuaprinssi taas kertoo saippuaoopperan tuotantoryhmästä, ja 70 on vain numero -elokuva taas pyörii teemoiltaan yksinäisyyden, lapsettomuuden, julkisuuden paineiden sekä ikäkriisin ympärillä.
VANHAT JA UUDET SUOMALAISET KOMEDIAT
Kaikista suosituimmat Suomen komediat voivat olla jo monille komedian ystäville tuttuja. Uusiakin elokuvia ja -sarjoja tulee silti säännöllisesti. Odotellessa voi vaikkapa tutustua ulkomaisiin komedioihin tai keskittyä johonkin aivan muuhun, kuten harrastuksiin tai vaikkapa lukemaan mitä ovat verovapaat nettikasinot. Uusimpia komedioita odotellessa kannattaakin tutustua vanhempiin klassikoihin, jos ei ole sitä vielä tehnyt. Klassikoita ovat esimerkiksi maalaiskomedia Peräkamaripojat, palkittu sketsisarja Siskonpeti ja perhearjesta kertova Kyllä isä osaa.
Tunnetko Uuno Turhapuron? On hyvin epätodennäköistä, että et tunne. Pertti ”Spede” Pasasen keksimä ja suomalaisten suosikin Vesa-Matti Loirin esittämä sekä kehittämä hahmo on tuttu niin elokuvista kuin Spede Show -sarjastakin. Laiskan Uuno Turhapuron suurin lahja ovat puhelahjat, joiden kautta hän myös päätyy mitä hauskimpiin tilanteisiin.
SUOMALAISET KOMEDIAT SOPIVAT MONEEN MAKUUN
Se, mitkä ovat parhaat suomalaiset elokuvat, vaihtelee tietenkin jokaisen katselijan maun mukaan. Onneksi Suomen komedioissa riittää hyvin erilaisia vaihtoehtoja. Komedioita riittää niin sketsien, satiiristen ja romanttisten komedioiden kuin eri ikäisillekin suunnatuiden komedioiden ystäville. Tarjolla on myös niin kuvattua kuin animoituakin komediaa. Erityisen vauhdikkaita juonenkäänteitä etsivien kannattaa taas katsoa esimerkiksi Napapiirin sankarit -elokuvasarja.
Hieman erilainen komedia taas on Dome Karukosken Mielensäpahoittaja, jossa Kommunikaatio yrmyn mielensäpahoittajan ja modernin miniän välillä ei oikein suju. Moni varmasti tunnistaa jo tutun Mielensäpahoittajan tunnuslauseen ”Kyllä minä niin mieleni pahoitin”.
Suomalaiset komediat sisältävät vielä monia muitakin komediatyylejä, eli valikoimaan kannattaa tutustua löytääkseen ne itselleen parhaimmat helmet joukosta. Lisäksi uusimmista komedioista pääsee nauttimaan elokuvateatteriin, jossa katselukokemuksesta saa kaiken irti suuren näytön ja hyvien äänentoistolaitteiden ansiosta. Tutustu myös sivuston muihin elokuvien ja sarjojen esittelyihin, mikäli olet jo nähnyt tässä tekstissä esitellyt komediat!